Guide för att koppla in taklampa.

Koppla in en taklampa – guide (steg för steg)

Montering av en lampa kan vara besvärligt och utmanande, särskilt om man inte har gjort det tidigare. Det kan vara förvirrande med olika färger på kablar, beslag och hur man kopplar sockerbitar. Därför kan det vara till hjälp att få assistans från någon som har kunskap inom området. I vår guide förklarar vi hur man kopplar in en taklampa – steg för steg.

Så kopplar du in en lampa (inkl. sladdar & sockerbit)

Steg 1: Stäng av strömmen

Innan du börjar installera lampan är det viktigt att du stänger av strömmen för att undvika olyckor. Slå inte bara av lampan med strömbrytaren, utan se till att strömmen är helt avstängd genom att dra ur säkringen i proppskåpet. Använd gärna en multimeter för att vara säker på att rätt säkring har kopplats ur och att det inte finns någon aktiv ström i kablarna.

Steg 2: Monteringsbeslag i taket (eller kopplingsdosa)

Beroende på vilken lampa du har köpt kan beslaget se olika ut och monteringen kan variera. Det kan antingen vara ett beslag som fästs direkt i kopplingsdosan eller ett som också behöver fästas i taket. Om du behöver fästa beslaget i taket, se till att förborra ett hål, särskilt om du har ett hårt betongtak eller liknande. Finns det en kopplingsdosa så kopplar du in beslaget i den.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Steg 3: Koppla kablarna (med rätt färger)

När du har monterat beslaget är det dags att ansluta sladdarna. Färgerna är viktiga här. Det brukar finnas två eller tre sladdar som ska anslutas. En svart/brun, en blå och ibland en gulgrön.

Börja med att ta bort en liten bit av plasten som sitter runt kablarna med en tång så att en kopparbit blir synlig. När det är gjort ska den svart/bruna och den blå in på sidorna av inlägget, kolla vilken av dom som ska in på höger respektive vänster sida. Om det finns en gulgröna så ska den in i mitten. När sladdarna är på plats kan du skruva åt skruvarna på ovansidan för att fästa dem.

Generellt kopplar du så här:
  • Brun (L) på L (Kan vara i olika färger men oftast brun, grå eller svart)
  • Blått (N) på N (kan även vara vitt)
  • Gul / grön sladd (PE) på PE-symbolen (oftast i mitten)

Var alltid försiktig i äldre anläggningar då röd färg tidigare använts som skyddsjord. Viktigt!

Steg 4: Montera lampan i beslaget

När både beslag och kablar är på plats är det nästan klart. Nu fäster du lampan i beslaget, detta gör du genom att hänga upp lampan och skruva i skruvarna som följer med när du köper din lampa. Skruva i dessa på båda sidorna av beslaget.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Steg 5: Slå på strömmen igen

Det sista du behöver göra är att skruva i glödlampan. Nu har du gjort klart hela processen och strömmen kan återigen slås på. Förhoppningsvis har du nu en fungerande lampa som hänger vackert i taket som du själv satt upp. Svårare än så behöver det inte vara.

Att tänka på när du kopplar lampa (sladdar, färger, sockerbit osv.)

Följ färgkoder på LED-kampa

När du ansluter en LED-lampa med en drivrutin är det viktigt att alltid följa färgkoderna för att undvika felkopplingar.

Lampkoppling med sockerbitar eller wago

Om du använder sockerbitar eller wago för att koppla en lampa, kan det vara så att det inte finns några bokstäver eller markeringar att följa. I så fall bör du se till att kraftkablarna fästs i anslutningarna på kanterna och jordkabeln i mitten.

Lampkoppling med tryckomkopplare

Många moderna lampor har tryckomkopplare istället för vanliga strömbrytare. För att ansluta dessa behöver du bara ta bort en del av isoleringen på sladden genom att trycka in den.

Vad betyder färgerna på elkablarna?

Färgerna på elkablarna har olika betydelser. Den bruna kabeln är fasledaren, den blå kabeln är den neutrala ledaren och den gula eller gröna kabeln är jordledaren. I ditt hem är brun, blå och gul de vanligaste färgerna på elkablarna, men i äldre byggnader kan det finnas andra färger.

Vilken färg är N, PE och L?

För att förstå vilken färg som motsvarar N (neutral), PE (jord) och L (fasledare), kan du följa färgkoderna på kablarna. Vanligtvis är L-fasledaren brun, N-neutralledaren blå och PE-jordledaren gul eller grön.

  • L är en fasledare – Oftast brun
  • N är en neutral ledare – Oftast blå
  • PE är jord – Oftast gul eller grön
Vilka verktyg och material behöver jag för att koppla in en lampa?

För att koppla in en lampa själv behöver du vanligtvis verktyg som en skruvmejsel, avbitartång, och eventuellt en borr om du behöver montera lampan på väggen eller taket. Materialen kan inkludera lampsladd, lamphållare, eventuella fästelement och själva lampan.

Vad ska jag göra om det inte finns en jordledning i eldosan?

Om det inte finns en jordledning i eldosan, kan du kortsiktigt använda en lampa som är konstruerad för att fungera utan en jordledning. Följ instruktionerna för lampan och se till att anslutningarna är ordentligt isolerade för att säkerställa säkerheten. Långsiktigt bör du kontakta en elektriker och byta ut eldosan till en med jordledning.

Är det nödvändigt att anlita en professionell elektriker för att koppla in en lampa?

Att koppla in en lampa är en uppgift som många kan utföra själva om de följer säkerhetsföreskrifterna och har grundläggande kunskaper om elektriska anslutningar. Vår rekommendation är att alltid anlita en certifierad och kunnig elektriker för all typ av elinstallation i hemmet.