Installera golvvärme – allt om elektrisk golvvärme

Golvvärme ger inte bara en skön känsla utan det bidrar också till att värma upp ditt hem! Oavsett om det är vattenburen eller elektrisk golvvärme så kan det installeras i alla rum, men det är vanligast i badrummet. Vi förespråkar elektrisk golvvärme och erbjuder behöriga elektriker som kan hjälpa dig att installera golvvärme på ett säkert och effektivt sätt.

Golvvärme – en komplett guide

Funderar du på att skaffa golvvärme har du kommit helt rätt. I vår guide går vi igenom vad det kostar att installera vattenburen golvvärme, skillnaden mellan elektrisk golvvärme och vattenburen golvvärme, vilket material som är bäst att använda och hur det fungerar. Dessutom undrar du kanske om du kan utföra arbetet själv. Vi guidar dig genom allt du behöver veta om att lägga golvvärme, inklusive pris och kostnad per kvadratmeter.

Hur mycket el drar golvvärme?

Trots att det är idag finns mycket energieffektiv elektrisk  golfvärme så vandrar ofta tanken mot vattenburen golvvärme. Det tycker vi på Qlel är fel. El-golvvärme är ett superbra alternativ som dessutom är billigare att installera. Men då är den stora frågan hur mycket el elektrisk golvvärme drar? Det ska vi besvara. El-golvvärme drar vanligtvis mellan 150-300 kWh per år per kvadratmeter. För ett badrum på 8 kvadratmeter blir förbrukningen mellan 1200-2400 kilowattimmar per år.

ANLITA EN CERTIFIERAD ELEKTRIKER

Få en kostnadsfri
offert direkt online

Vad kostar el-golvvärme?

Vad är priset för att installera golvvärme per kvadratmeter? Vanligtvis ligger priset för installation av ett vattenburet system mellan 800 kr och 2000 kr per kvadratmeter. Om du väljer att installera golvvärme med el blir det billigare, ungefär 500 kr per kvm.

Kvadratmeterpris för golvvärme
  • Pris för vattenburen golvvärme: Vanligtvis ligger priset för installation av ett vattenburet system mellan 800 kr och 2000 kr per kvadratmeter
  • Pris för elektrisk golvvärme: Om du väljer att installera golvvärme med el blir det billigare, ungefär 500 kr per kvm.

Skillnaden på elektrisk och vattenburen golvvärme

Det finns vanligtvis två olika system för golvvärme – vattenburen golvvärme och elektrisk golvvärme. Båda systemen är bra för att värma upp olika golv i huset. När du väljer ett golvvärmesystem är det viktigt att tänka på vilken typ av värmekälla som redan finns i huset och även överväga vilka ytor som behöver värmas upp och deras storlek.

Felsökning av golvvärme på el

När det kommer till installation och reparation av golvvärme är det bäst att överlåta arbetet till ett professionellt elinstallationsföretag som Qlel. Att försöka göra det själv kan leda till felaktigheter och problem. Genom att anlita en pålitlig elektriker med rätt utrustning kan du spara både tid och pengar. Vi skickar en kunnig elektriker som är specialiserad på golvvärme och kan hitta och åtgärda eventuella problem.

Metoder och utrustning för att felsöka golvvärme på el
  • Värmekamera: för att söka och mäta ut läckage i en trasig slinga.
  • Kabelbränning: för att skicka hög spänning genom kabeln, vilket orsakar kortslutning vid felet.
  • Pulsekometer (TDR): för att mäta avstånd till anslutning eller avbrott. Detta genom att skicka ut pulser som reflekteras i kabeln.
  • Tonsändning: för att skicka ut ljud mot kabeln, ungefär som ett ekolod, och där ljudet som reflekteras vid en skada blir svagare eller försvinner.

El-golvvärme (elektrisk golvvärme)

El-golvvärme, även känd som elektrisk golvvärme, består av elektriska värmeslingor som är placerade under golvet. Det är en perfekt lösning för dig som redan har el som värmekälla i ditt hus. Vanligtvis kommer det i form av en förberedd matta eller en rulle som enkelt kan rullas ut. Efter att slingorna har lagts ut brukar man även applicera ett tunt lager av spackel mellan slingorna och golvet. Det är viktigt att tänka på att ha en bra isolering under golvet för att behålla värmen inomhus istället för att förlora den under huset.

Fördelar med elektronisk golvvärme

El-golvvärme har flera fördelar. För det första är det snabbt, enkelt och relativt billigt att installera. Det är också ett smidigt alternativ vid nybyggen eftersom det inte kräver stora renoveringar. Dessutom är det enklare att hitta och lösa problem om något skulle gå fel, som att byta termostat för golvvärme. En annan fördel är att värmen är elburen vilket innebär att du inte behöver oroa dig för läckage eller vattenskador. 

Vattenburen golvvärme

Vattenburen golvvärme fungerar genom att vatten pumpas runt i slingor under golvet för att sprida värmen jämnt. Det ger en behaglig temperatur när man går på golvet och kan liknas vid ett stort element som ger en jämn värme över hela ytan.

Fördelar med vattenburen golvvärme

En fördel med vattenburen golvvärme är att den ger en jämn och behaglig uppvärmning. Vattnet kan avge mer värme där det är kallare och mindre där det redan är varmt, vilket gör att värmen fördelas jämnt över hela golvet. Även om det kan vara lite dyrare att installera vattenburen golvvärme i huset, så kommer driftkostnaderna att bli billigare på lång sikt.

Installera laddbox

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!

Installera solceller

Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!

Anlita elektriker

Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!

Får jag installera golvvärme själv?

Du får inte installera elektrisk golvvärme själv i ett rum, det måste göras av en behörig elektriker. Men om du har kunskapen kan du som privatperson installera vattenburen golvvärme själv. Men det är bäst att låta en certifierad rörmokare göra en slutbedömning och ansluta golvvärmen till husets värmesystem. Här är en liten guide på vad man måste tänka på, och hur man gör, när man vill testa att lägga golvvärme själv.

  1. Börja med att noggrant planera arbetet. Ta hänsyn till antalet slingor som behövs, hur skivorna ska fästas och om golvnivån kommer att höjas.
  2. Förbered underlaget genom att se till att det är rent, torrt och plant.
  3. Provlägg skivorna och använd en penna för att markera olika riktningar.
  4. När allt är klart är det dags att montera skivorna. Du kan antingen använda vattenbaserat golvlim eller flytfix som fästmassa.
  5. För att få ihop systemet kan det vara nödvändigt att skära nya kanaler, vilket kan göras med en kniv eller en fräs.
  6. Innan du sätter in rören, se till att dammsuga för att ta bort eventuella smutsrester. Det är bäst att vara två personer när rören sätts in, en som trycker ner och håller och en som matar ut röret.
  7. En VVS-montör bör sedan provtrycka och observera systemet. Täck över med spånskivor för att skydda systemet under provningen.
  8. När installationen är klar är det dags att placera ett ytskikt, det vill säga golvet.

Installera golvvärme med elektriker

Vi på Qlel strävar efter att göra din upplevelse så enkel och trygg som möjligt. Vi jobbar enbart med fast pris och kommer överens om upplägg, material och pris innan arbetet påbörjar. Inga extra avgifter eller tilläggskostnader tillkommer (för vi vet hur irriterande sånt är). Har du frågor och funderingar är du välkommen att höra av dig till oss på Qlel för kostnadsfri rådgivning. Våra elektriker är auktoriserade, behöriga och arbetar alltid efter det regelverk som finns. Välkommen!