Dra om el i hus och villa – allt du behöver veta
Om du äger ett hus är det ditt ansvar att se till att det är säkert. Elsystemets skick är avgörande för att upprätthålla hög elsäkerhet och funktionalitet i fastigheten. Ibland når man en punkt där små förbättringar inte längre är tillräckliga, och då behöver man byta ut hela elstammarna. Genom att göra detta förebygger man problem och får ett mer flexibelt och hanterbart elsystem som bättre motsvarar dagens behov.
Byta el i hus – så gör man
När du vänder dig till oss på Qlel börjar vi med att undersöka elsystemet för att fastställa vilka uppdateringar som behövs. Att kontrollera elen i ett hus är viktigt för att få en uppfattning om husets skick, särskilt om du inte vet åldern på ledningarna eller om det saknas dokumentation om tidigare uppdateringar av elsystemet. Om vi behöver byta el i en villa kan det göras i olika steg och innebära olika saker, beroende på tidigare åtgärder, hur elsystemet fungerar och vilka behov som finns. Några av de åtgärder vi utför när det handlar om att dra ny el i huset från grunden inkluderar byte av elcentral, ny eldragning och byte av gamla vägguttag, strömbrytare och lamputtag.
Livslängden för olika delar av elsystemet kan variera. Ibland kan det räcka att byta elcentralen i en villa och spara bytet av elledningar till senare. Men oftast är det mer fördelaktigt att göra allt på en gång. När vi utför en elbesiktning i ditt hus får du den information du behöver för att kunna fatta rätt beslut om vad som behöver bytas ut och när det bör göras. Förutom att en ny elcentral ökar säkerheten är det också mer praktiskt med automatsäkringar, så att du slipper byta proppar varje gång det uppstår problem. Dessutom tar de mindre plats på väggen och har en modern design.
Vad kostar det att dra om el?
Genom att byta ut elsystemet i ditt hem kan du både öka säkerheten och minska elkostnaderna. Kostnaden för att dra om elen i en normalstor villa på ca 1.5 plan kan variera mellan 60 000 och 80 000 kr efter ROT-avdrag. Det blir, sett till timpris, ett timpris på mellan 850 – 1100 kronor i timmen, inklusive moms. Att ha ett gammalt elsystem ökar risken för elfel och olyckor, så det kan vara värt att investera i en elrenovering ur ett proaktivt perspektiv. Du kan även passa på att installera smarta hem-system under renoveringen av din el.
- Pris för att dra om el i hus: Kostnaden för att dra om elen i en normalstor villa på ca 1.5 plan variera mellan 60 000 och 80 000 kr efter ROT-avdrag.
- Pris för att dra om el i lägenhet: Kostnaden för att dra om elen i en normalstor lägenhet på 3 RoK variera mellan 20 000 och 45 000 kr efter ROT-avdrag.
- Timpris för att dra om el: Timpriset för att dra om el i hus och lägenhet med en behörig elektriker ligger på mellan 850 – 1100 kronor i timmen, inklusive moms.
Installera laddbox
Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!
Installera solceller
Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!
Anlita elektriker
Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!
Dra om el med elektriker
När det är dags att dra om el i ditt hus är det viktigt att du alltid anlitar en auktoriserad elektriker. Att dra om ett helt elsystem är ett omfattande arbete som bör utföras av fackmän, eftersom det finns begränsningar för vilka elarbeten en lekman får utföra. För att säkerställa att den omgjorda elen är lagligt godkänd krävs det att arbetet utförs av en utbildad och behörig elektriker. Det är också viktigt att kontrollera att elfirman du anlitar har den nödvändiga auktorisationen. Du kan enkelt göra detta genom att använda Elsäkerhetsverkets e-tjänst “Kolla elföretaget”, där det finns ett register över alla godkända elfirmor och elinstallatörer. Elsäkerhetsverket är den myndighet som ansvarar för elektriska säkerhetsfrågor.
Lägg till nya funktioner
När du byter el i ditt hus finns det möjlighet att göra förbättringar i elsystemet utöver att bara byta ut gamla komponenter. Du kan till exempel lägga in golvvärme för ökad komfort eller lägga till fler eluttag där du behöver dem mest. Det är också praktiskt att installera smart belysning med Plejd, göra hemmet smart med smarta hem-system som Wiser eller få en laddbox installerad. Ibland kan det även vara nödvändigt att öka kapaciteten i elsystemet och då kan det vara bra att säkra upp huvudsäkringen samtidigt som elen byts ut i huset.
Dra el och elrör i väggar
Våra elektriker är alltid noga med att diskutera med kunden om de vill ha eldragning utanpåliggande eller infälld innan arbetet påbörjas. Utanpåliggande el innebär att sladdarna syns och dras längs med listerna, medan infälld el innebär att sladdarna är dolda i väggarna. Vi fräser in elen, helt enkelt. Infälld el är både estetiskt tilltalande och minskar risken för slitage och elfel. Att dra el i väggarna är en dyrare investering, men det kan vara värt att göra det under en helrenovering för att undvika onödiga ingrepp i väggarna. Elkablarna läggs i elrör för att möjliggöra enkel åtkomst för framtida eldragning utan att behöva öppna väggarna. Om väggen är av fast material kan rännor spåras för elrören. I sådana fall behöver väggen repareras genom att spackla igen rännorna där elröret har lagts.
Dra om el i hus själv
Det finns vissa mindre elarbeten som anses vara acceptabla att göra själv i ditt hem, men det är viktigt att komma ihåg att strömmen inte får överstiga 16A. Om du känner dig minsta osäker rekommenderar både vi på Qlel och Elsäkerhetsverket att du anlitar en certifierad elektriker för att utföra arbetet. Detta är både säkrast för dig själv och för din bostad. Om du är osäker på ett arbete du tänker utföra själv, kontakta gärna en av våra elektriker för kostnadsfri rådgivning.
Frågor och funderingar kring att dra om el i hus
När det kommer till elen i ditt hus finns det många saker att tänka på. Vi förstår att det kan vara lite förvirrande. Därför har vi sammanställt svar på de vanligaste frågorna om att dra om el i huset. Om du inte hittar det du letar efter, tveka inte att kontakta oss. Våra skickliga elektriker finns här för att hjälpa dig! Hos oss på Qlel får du alltid kostnadsfri rådgivning.
Hur drar man el i ett hus?
När man drar om el i ett hus är det ett stort projekt där man tar bort gamla komponenter och ersätter dem med nya. Vi har vanligtvis flera elektriker på plats för att kunna slutföra uppdraget så snabbt som möjligt. För en normalstor villa kan det ta cirka tre arbetsdagar. Under arbetet är elen avstängd och vägguttagen är öppna.
Vad kostar det att dra om el i hus?
Det finns flera faktorer som påverkar kostnaden för att byta el i ett hus, men den främsta faktorn är husets storlek. Både tidsåtgången och mängden material som behövs påverkas av detta. Om du bor i en normalstor villa på 1,5 plan kan kostnaden för att byta el uppgå till cirka 60 000-80 000 kronor efter ROT-avdrag. Det blir, sett till timpris, ett timpris på mellan 850 – 1100 kronor i timmen, inklusive moms.
Varför behöver jag byta el i huset?
Det finns nackdelar med att ha ett äldre elsystem, eftersom risken för bränder och kortslutningar ökar med tiden. Precis som med vatten- och avloppsrör behöver elledningar och andra komponenter bytas ut förr eller senare. Det är också viktigt att anpassa elsystemet efter dina behov, särskilt i dagens moderna tid då äldre elsystem sällan är anpassade efter dagens krav.
Hur vet jag om jag behöver dra om elen i huset?
Om du stöter på återkommande problem med elektronik och inte kan identifiera orsaken så kan det vara nödvändigt att dra om elen i ditt hus. Det sägs ofta att det är dags att dra om elen i en villa om det senast gjordes för över 50 år sedan. Samma riktlinje gäller för att dra om elen i en bostadsrätt. Om det framgår i stadgarna kan bostadsrättsföreningen vara ansvarig för detta.
Är era elektriker behöriga och certifierade?
Absolut! Våra elektriker har certifiering, vilket innebär att de är utbildade och har erfarenhet samt kompetens för att utföra jobbet. Du kan vara säker på att du får en trygg och professionell installation när du väljer oss på Qlel.