Byta strömbrytare – guide om att byta strömbrytare
Behöver du byta strömbrytare så har du kommit helt rätt. I vår guide kommer vi att förklara hur du byter ut lysknappen och även informera om vad du inte bör göra själv. Det är definitivt nödvändigt att byta strömbrytare regelbundet! Detta beror på att daglig användning sliter på den och att smuts och matos kan ge strömbrytaren en missfärgad gul nyans istället för den estetiskt vita nyansen. Behöver du hjälp att byta strömbrytare är du välkommen att höra av dig till oss på Qlel för en gratis offert.
Byta och koppla in strömbrytare
Först och främst, se till att kabeln är korrekt fäst och ordentligt fastsatt. Dubbelkolla också att kabeln inte är skadad. Innan du börjar, gör en noggrann riskbedömning och avgör om du verkligen har full koll på alla steg. Om du är osäker, kontakta oss på Qlel för hjälp. Våra elektriker är experter och byter strömbrytare med största säkerhet till fast pris.
Verktyg för att byta strömbrytare
För att byta strömbrytare och lysknapp så behöver du följande verktyg och material.
- En ny strömbrytare (se till att den är av samma typ som den du redan har)
- Skruvmejsel (flat och/eller stjärnmejsel beroende på typ av skruvar)
- Spänningstestare eller multimätare
- Isoleringstejp
- Avbitartång (för trådavklipp)
Byter strömbrytare – steg för steg
- Innan du byter strömbrytaren, se till att stänga av strömmen till rummet. Detta kan göras genom att slå av strömbrytaren i huvudströmbrytaren, som vanligtvis finns i källaren eller vid elskåpet.
- För att säkerställa att det inte finns någon ström som går till strömbrytaren, använd antingen en spänningstestare eller en multimätare. Det är viktigt att inte hoppa över detta steg eftersom det kan vara farligt att arbeta med elektricitet.
- För att ta bort strömbrytaren från väggen, behöver du lossa skruvarna som sitter på toppen och botten (eller sidorna) av brytaren. När skruvarna är lösa, dra försiktigt brytaren från väggen.
- Ta bort anslutningarna från den gamla strömbrytaren och se till att du märker vilken färg som går till vilken terminal. Vanligtvis har strömbrytare två terminaler, en för varje ledning.
- Anslut ledningarna till den nya strömbrytaren på samma sätt som de var anslutna till den gamla brytaren. Se till att skruvarna är ordentligt åtdragna för att säkra ledningarna på plats.
- Slå på strömmen igen genom att återansluta huvudströmbrytaren.
Strömbrytare i gamla hus
Innan du påbörjar något arbete är det viktigt att alltid bryta strömmen. För att säkerställa en säker och korrekt installation är det nödvändigt att vara medveten om vilka ledare som används och deras specifika funktioner. Vid utbyte av strömställare i äldre anläggningar är det särskilt viktigt att ta hänsyn till historiska standarder för färgkodning:
- Före 1970-talet användes vit som fasledare, svart som neutralledare och röd som skyddsledare eller tändtråd.
- Mellan 1970 och 2002 användes svart som fasledare och brun som tändtråd.
- I riktigt gamla installationer var rör och dosor tillverkade i metall med pappersisolering på insidan. Båda ledarna var svarta med en isolering av olja/tjära/PCB-impregnerad textil. I dessa fall rekommenderas det starkt att byta ut hela kabeln, eftersom isoleringen ofta blir torr och spröd med ökad risk för brand. Att följa dessa historiska färgkoder och rekommendationer bidrar till att undvika felaktiga anslutningar och säkerställer en säker elektrisk installation.
Vi rekommenderar att du anlitar en behörig elektriker för all elinstallation. Kontakta oss för kostnadsfritt prisförslag.
Installera laddbox
Anlita en certifierad elektriker när du ska installera laddbox hemma. Välkommen till Qlel!
Installera solceller
Anlita en certifierad elektriker när du ska installera solceller på taket hemma. Välkommen!
Anlita elektriker
Certifierad elektriker för dig som behöver hjälp med installation i hemmet. Välkommen!
Byta strömbrytare till dimmer
Vill du kunna justera ljusstyrkan är det en dimmer du behöver. Och ska du ändå byta dina gamla strömbrytare så passar det ju perfekt att uppgradera. Här nedanför går vi igenom hur du gör för att byta strömbrytare till dimmer.
- Ett bra sätt att kontrollera om du har stängt av rätt strömbrytare är att först slå på strömmen och sedan stänga av den igen. Om ljuset som kontrolleras av strömbrytaren släcks, kan du vara säker på att du har stängt av rätt brytare. Detta är en viktig åtgärd som bör utföras innan något annat. Gå till strömbrytaren och stäng av strömmen till rummet där du ska byta ut brytaren.
- Börja med att använda en platt skruvmejsel för att försiktigt ta bort ljusknappen. Ta sedan bort ramen genom att trycka låsningarna åt sidan med skruvmejseln. Du kan enkelt ta av ramen direkt. Innan du fortsätter, använd en spänningstestare för att kontrollera om strömmen verkligen är avstängd på strömbrytaren. Skruva sedan loss de två skruvarna som håller frontplattan på plats i kopplingsdosan. När skruvarna är borttagna, använd fingrarna för att dra brytaren ur kopplingsdosan genom att ta tag i flikarna på överkanten och botten. Nu kommer du att se fler ledningar och det blir lättare att arbeta.
- Kolla på ledningskonfigurationen för strömbrytaren. Det är sannolikt att du kommer att se två kablar (det är det vanligaste). Nu är det dags att identifiera vilken kabel som är fasledare och vilken som är tändtråd. Vanligtvis är brun, svart och vit färgerna för fasledare. Om du är osäker på vilken kabel som är tändtråden, titta på lamputtaget och se vilken färg som matchar från lamputtaget till strömbrytaren.
- Anslut nu tändkabeln till symbolen som liknar en våg med en korsande pil och anslut fasledaren till L (det spelar ingen roll vilket L)
- Sätt dimmern i kopplingsdosan och skruva åt den ordentligt. Var noga med att inte klämma kablarna. Fäst sedan ramen och vredet på dimmern
- Nu har dimmern blivit installerad. Kom ihåg att sätta på strömmen igen och prova om den fungerar som den ska.
Vi rekommenderar att du anlitar en behörig elektriker för all elinstallation. Kontakta oss för kostnadsfritt prisförslag.
Olika typer av dimmer
Användningen av en dimmer ger inte bara ökad trivsel och komfort utan också en energibesparing samtidigt som den förlänger livslängden på lampan. Glöd- och halogenljus kan effektivt dimmas utan att hänsyn behöver tas till dimmer- eller lampfabrikat. Det finns olika dimmerlösningar på marknaden, där fyra vanliga typer framträder:
Tyristordimmer
En tyristordimmer, som egentligen använder komponenten TRIAC, är avsedd för resistiva och induktiva belastningar såsom glödlampor och konventionella transformatorer (ibland kallade mekaniska transformatorer). I denna dimmertyp finns en stor spole, vilket ibland kan upplevas som störande på grund av dess surrande ljud. Tyristordimmern är utrustad med en utbytbar säkring som löser ut vid eventuell kortslutning.
Transistordimmer
Transistordimmern bygger på fälteffekttransistorer (FET) och används för att dimma resistiva och kapacitiva belastningar, exempelvis glödlampor och elektroniska transformatorer för lågvoltshalogen. Denna dimmertyp saknar spole och utför dimmringen elektroniskt med sina transistorer. Till skillnad från tyristordimmern är transistordimmern helt ljudlös och saknar normalt en säkring, ersatt av ett elektroniskt kortslutningsskydd.
Universaldimmer
Universaldimmern blir alltmer populär då den kombinerar det bästa från både tyristor- och transistordimmertyperna. Den kan dimma resistiva, kapacitiva och induktiva belastningar, men kan inte dimma kapacitiva och induktiva belastningar samtidigt.
Dimmer för varvtalsstyrning
För asynkronmotorer, den vanligaste typen av växelströmsmotor används exempelvis i fläktar. Vid start av en asynkronmotor är det viktigt att den startar med full effekt. En dimmer för varvtalsstyrning startar alltid på 100 % och går sedan ner mot 0 %. Det är viktigt att undvika att dimma motorn till en så låg nivå att den stannar, och därför finns det en justeringsskruv i dimmern för att ställa in det lägsta tillåtna varvtal.
Dimmer för lågenergilampor
För att dimmra lågenergilampor och LED-lampor är det avgörande att ljuskällans drivsteg och dimmer är kompatibla. Traditionella dimmers visar vanligtvis dålig eller ingen funktionalitet i detta sammanhang och bör därför undvikas. För att skapa en effektiv dimmerlösning för dessa ljuskällor är det nödvändigt att använda den dimmer som tillverkaren av ljuskällan rekommenderar. Att välja en felaktig dimmer kan resultera i skador på ljuskällans drivsteg, vilket renderar den obrukbar. Det är därmed kritiskt att följa tillverkarens riktlinjer för att undvika potentiella problem och säkerställa optimal prestanda.
Olika strömbrytare – 3 vanliga
Det finns många olika strömbrytare att välja mellan ute på marknaden. Funktionalitetn varierar i viss mån, men även den estetiska aspekten. Här listar vi tre vanliga varianter och beskriver dem var för sig. Kontakta oss gärna för en kostnadsfri om du har frågor och funderingar kring vilken strömbrytare du ska välja.
Utanpåliggande strömbrytare
Om du behöver byta strömbrytare och vill ha en enkel lösning kan en utanpåliggande strömbrytare vara ett bra alternativ. Dessa strömbrytare gör det möjligt att ansluta ledningarna från utsidan av väggen, vilket gör installationen snabb och enkel. Om du istället vill byta till en infälld strömbrytare kommer det att kräva mer arbete, som att borra hål i väggen och skapa utrymme för strömbrytaren.
Infällda strömbrytare
Infällda strömbrytare, å andra sidan, är kopplade från insidan av väggen, vilket ger en mer snygg och diskret look. Om du vill byta strömbrytare från en infälld till en likadan så är det relativt enkelt, men om du vill byta från en infälld till en utanpåliggande strömbrytare är det mer arbetskrävande och då krävs det att en elektriker borrar i väggen och drar sladd som ligger utanpå väggen.
Dubbel strömbrytare
Om du behöver kontrollera två olika lampor från samma plats är en dubbel strömbrytare mycket praktisk. Med denna typ av strömbrytare kan du enkelt använda de olika knapparna för att styra varje lampa separat. Detta kallas också för en kronomkopplare.
Byta strömbrytare – FAQ
Att byta strömbrytare är något vi på Qlel gör dagligen hos våra kunder. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får i samband med att vi antingen konsulterar våra kunder eller genomför elinstallationen hemma hos dem. Hoppas du hittar svar på din fundering. Om inte är du alltid välkommen att kontakta oss så hjälper vi dig.
Vad kostar det att byta strömbrytare?
Det brukar vara vanligt att det kostar mellan 2000-2200 kr efter ROT-avdrag att byta en strömbrytare. Många elektriker har en minimidebitering på ca 1900-2000 kr, så det kan vara fördelaktigt att göra flera byten samtidigt för att spara pengar. Vi på Qlel erbjuder fast pris för att byte upp till 3 strömbrytare, för 3500 kronor.
Får man ROT-avdrag för att byta strömbrytare?
Ja, du får göra ROT-avdrag när du anlitar en elektriker för att byta strömbrytare i ditt hem. Vi på Qlel hjälper dig självklart med all administration av ROT-avdraget.
Kan en strömbrytare gå sönder?
Ja, det är möjligt att en strömbrytare går sönder. Det vanligaste är att själva kåpan går sönder eller spricker på grund av mekaniska problem. Om det inte är fallet kan det vara en instans och då behöver en elektriker byta ut dem.
Får man byta strömbrytare själv?
Både vi på Qlel och Elsäkerhetsverket rekommenderar att du anlitar en elektriker för dina elarbete. Det är dock tillåtet att själv byta en strömbrytare med en maxbelastning på 16A. Är du minsta osäker, låt en elektriker göra jobbet åt dig.
Hur ofta bör jag byta strömbrytare?
En strömbrytares livslängd kan variera beroende på hur den används och dess kvalitet, men i allmänhet bör den hålla i många år. Om du märker att strömbrytaren börjar visa tecken på slitage, till exempel svårigheter att slå på eller av den, eller om den känns varm, kan det vara dags att byta ut den.
Vad är fördelarna med att byta till moderna strömbrytare?
Nu för tiden har moderna strömbrytare ofta extra funktioner, som fjärrstyrning, dimmerfunktioner eller kompatibilitet med smarta hem. Dessutom kan de ha en mer modern design som kan ge ditt hem en uppdaterad look.
Finns det mer energieffektiva strömbrytare att byta till?
På marknaden finns det strömbrytare som är energieffektiva. Dessa inkluderar brytare med timer och brytare som aktiveras av rörelse och stänger av ljuset automatiskt när ingen är i rummet. Genom att byta till dessa energieffektiva strömbrytare kan du minska din energiförbrukning hemma och sänka dina elräkningar.
Hur väljer jag rätt strömbrytare för mitt hem?
Det finns flera faktorer att ta hänsyn till när man väljer strömbrytare för sitt hem. Dessa inkluderar heminredning, önskade funktioner och budget. När det kommer till design kan man välja mellan traditionella, moderna eller till och med retro strömbrytare för att passa in i ett äldre hem. När det gäller funktionalitet kan man överväga funktioner som dimmer, timer eller fjärrstyrning. Det kan vara bra att rådfråga en professionell elektriker för att avgöra vilken typ av strömbrytare som passar bäst för ens hem.
Vi rekommenderar att du anlitar en behörig elektriker för all elinstallation. Kontakta oss för kostnadsfritt prisförslag.